Dana 22. maja, u predivnom ambijentu hotela Mona Plaza u Beogradu održana je Regionalna konferecija Poslovanje sa svrhom u organizaciji D.R. Gilbert centra i Slovenačkog poslovnog kluba

Vizija organizatora glasi da veruju da umrežavanje i prijateljstvo vrhunskih autoriteta može da kreira bolje tržište za sve nas, odgovornije društvo, a u isto vreme da unapredi kvalitet poslovanja i života, a misija da u kratkom roku ove regionalne konferencije treba da okupe što više istaknutih autoriteta i lidera iz celog regiona i svih industrija, koji dele iste ili slične vrednosti, da zajednički rade na istoj misiji.

Verovali su da poslovanje sa svrhom tj. humano poslovanje, može doprineti humanijem društvu, kvalitetnijem životu svih nas, i pre svega ispunjavanje najvažnije misije, a to je bolji svet za našu decu.

Konferenciju je otvorila gospođa Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba uz reči: „Danas smo se okupili kako bismo razmenili ideje, iskustva i najbolje prakse koje će nam pomoći da razvijemo naša poslovanja na regionalnom nivou. U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju otvaranje novih tržišta predstavlja svakako priliku za rast i prosperitet, ali istovremeno pred privrednike postavlja i značajne izazove. Regionalno povezivanje i objedinjavanje resursa ne samo da predstavlja širenje poslovanja u regionu nego obezbeđuje čvrstu i zdravu osnovu za nastup na udaljenijim tržištima.“

Potom je u svom originalnom izlaganju gospodin Dragiša Ristovski, direktor D.R. Gilbert centar group poželeo dobrodošlicu učesnicima koji su se odazvali u tolikom broju, posebno se zahvalivši ljudima koji su prošli stotine kilometara kako bi bili prisutni na konferenciji.

Na veliko zadovoljstvo svih prisutnih, u uvodnom delu učesnicima se obratio ministar unutrašnje i spoljne trgovine, gospodin Tomislav Momirović. U svom izlaganju govorio je o tome da inicijativa Otvoreni Balkan ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i da je zato neophodno nastaviti ukidanje nepotrebnih graničnih procedura. Momirović je poručio da samo na taj način možemo da privučemo više investicija, ubrzamo i povećamo promet ljudi i robe i podignemo standard svih građana u našem regionu.

Ministar je napomenuo da je napravljen pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka, što je dovelo do olakšane trgovine u regionu, pre svega u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda. U nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno je i do 50%, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni su i do 80%, što je povećalo obim trgovinske razmene u regionu Otvorenog Balkana za gotovo 30%, predočio je on.

Usledio je Panel: „Privredne komore i poslovna udruženja pomažu kompanijama u širenju na nova tržišta“, na kome su učestvovali Jasna Jaklin Majetić, prijedsednica Hrvatske gospodarske komore Pula, Mr Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba, Mr Marija Radulović, predsednica Hrvatskog poslovnog kluba, Mihajlo Vesović, direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju – Privredna komora Srbije i Rajko Bujković, direktor Jadranskog Sajma Budva. Moderator ovog panela bio je Vladimir Cerović, direktor, BNI Srbija.

Nakon prvog panela, g. Dragiša Ristovski, vlasnik i direktor D.R. Gilbert centra, održao je predavanje na temu „Kriza u menadžmentu ili menadžment u krizi – kako efikasno poslovati u promenjenim okolnostima“. Pod pseudonimom D.R. Gilbert je objavio 23 knjige koje su prevedene na šest jezika i plasirane u preko 200.000 primeraka. U karijeri je imao prilike da održi više od 3000 poslovnih obuka, seminara, radionica i konferencijskih nastupa na kojima su učešće uzeli zaposleni iz preko 2500 kompanija.

Usledio je panel „Modeli kojima menadžeri razvijaju nova tržišta i osvajaju region“ na kojem su uzeli učeće: Uroš Momirović CEO – Mona Fashion (SRB), Jane Cestovaliev CEO – 4U Pharma (MK), Vedran Pušić CEO – Info Media Group (BIH), Borut Cvetkovič direktor – Radgonske Gorice (SLO) i Kristijan Krištić član Uprave i Business Development Director – ROX (HR). Moderator ovog panela je bio g. Dragiša Ristovski.

Potom, prisutni su slušali zanimljivu priču kako Mediji, digitalni marketing utiču u razvoju novih tržišta  i koja je njihova uloga. Na pomenutu temu izlagao je gospodin Vladan Anđelković, digital transformation direktor. New moment je najnagrađivanija marketinška agencija na Balkanu. Dobitnici su 10 Kanskih lavova, posluju u svim zemljama regiona.

Usledilo je predavanje g. Vladimira Đukanovića, poznatog kao srpski „Vuk sa Vall street-a“ finansijskog konsultanta, filozofa, brokera, pisca, aktivnog privatnog investitora. On je predavao na temu „Kako investirati u doba inflacije“ i u interakciji sa učesnicima odgovorio na sva pitanja koja su ih zanimala.

Predavanje na temu „Kako efikasnim outsorce servisom merchandising-a unaprediti poslovanje i proširiti se na region“ održala je Aleksandra Dimitrijević, HR manager, MVM Group.

Na panelu: „Investicije i tržište nekretnina u regionu“ predstavili su se i svima rešili nedoumice: Miroslav Cvetković CEO – Kelller Williams Serbia Cvetković Roškov (SRB), Živorad Vasić CEO – Kadena Properties (SRB), Ph.D., MSc, B.Civ.Eng, Dragan Buđevac CEO – DB Design & Construction (SRB), Branko Papeš CEO – Dogma nekretnine (HR) i Saša Vukićević Partner – Montenegro prospects (CG). Moderator ovog panela bila je Slađana Adamović Ilić – Bloomberg Adria.

Na poslednjem panelu „Kako poslovanjem menjamo region na bolje – poslovanje sa svrhom“, gosti su predstavili lični model uspeha i kako svojim poslovanjem čine zajednicu i društvo boljim. Panelisti su bili Zoltan Tamaš CEO – Goodwill Pharma (SRB – MAĐ), Dejan Janjatović, zamenik predsednika IO – NLB Komercijalna banka (SRB), Sanja Jakovljević, CEO – Beorol (SRB) i Borut Čeh CEO – Labena (SLO). Moderator ovog panela bila je Slađana Adamović Ilić – Bloomberg Adria.

Ova konferencija je bila odlična prilika za umrežavanje, rešavanje nedoumica, ali i uživanje u pričama uspešnih panelista i predavača. Neobavezno druženje i upoznavanje nastavilo se u Šonda gastro baru uz degustaciju izvanrednih vina vinarija iz regiona: Zvonko Bogdan (SRB), Radgonske Gorice (SLO), Misal Croatian Sparkling wines (HR), vina Agrolaguna (HR) i Vinarije Mačkov podrum (SRB). Prisutni su uz neverovatna vina uživali i u muzici, bolje se upoznavali, razmenjivali ideje i vizije, sklapali prijateljstva i poslovne saradnje.

Partneri i sponzori konferencije su bili: MVM company, SWA tim, Urban Garden, Zepter International, Acante, Candy universe, 4U Pharma, Atlantic Grupa, prijatelj konferencije Hrvatski poslovni klub, marketing sponzor – agencija New Moment i medijski sponzori: Adria Media Group, Ekapija, Profit magazin, TU magazin, Cord  i Poslovni dnevnik Hrvatska.